Køb billet

24. Marts - 13. April 2019

Mussolinis De 100 Dage

Af Lucas Svensson

 

“Benito Mussolini: Digter, journalist, diktator, højaktuel disse dage.” – citat fra MUSSOLINIS DE 100 DAGE

 

Vidste du, at Mussolini skrev dramatik? Og at hans stykke “DE 100 DAGE” – en propaganda-fortælling om Napoleons storhed og fald – blev opført med stor succes på de europæiske teaterscener i 30’erne?

 

Det er netop denne historiske omstændighed, som den prisvindende dramatiker Lucas Svensson graver sig ind i med sit nye stykke “MUSSOLINIS DE 100 DAGE”, der er skrevet specielt til Teater FÅR302.

 

I MUSSOLINIS DE 100 DAGE følger vi en af historiens mest farlige og magtfulde folkeforføre – diktatoren Benito Mussolini – da han sammen med den borgerlige dramatiker Forzano skriver sit stykke om Napoleon. Men hvad drev Mussolini til at skrive stykket? Og hvordan gik det til at Forzano, der ellers begyndte sin karriere med operaer, endte med at blive fascismens 1. dramatiker? Forestillingen udfolder et ikke ufarligt møde mellem en diktator og en dramatiker, mellem kunsten og det politiske apparat. En sorthumoristisk og rasende fortælling om magtbegær, folkeforførelse og om Mussolinis egen storhedstid og efterfølgende fald.

 

Spørgsmålet er: kan vi lige så let forføres  i dag, hvor nye bølger af populisme skyller ind over et presset Europa? Og hvilken kim til europæisk storhedsvanvid har Napoleons nederlag efterladt dybt i den europæiske folkesjæl?

 

Forestillingen rammer lige ned i den tid, vi lever i nu. Vi oplever en spirende nationalisme, lukkede grænser og en slogan-politik, der føres af potente og karismatiske ledere. Napoleon, Mussolini, Trump … længslen efter fars kærlighed forsvinder åbenbart aldrig” (Lucas Svensson)

 

Medvirkende: Birgitte Prins, Charlotte E. Munksgaard og Ole Lemmeke
Dramatiker: Lucas Svensson
Instruktør: Egill Pálsson
Scenograf: Siggi Óli Pálmason
Lysdesigner: Mads Lindegaard
Lyddesigner: Klaus Risager
Dramaturg: Tine Byrdal

 

Spilleperiode og tid: 24. marts – 13. april, hverdage kl. 20 og lørdage kl. 17.
Ekstra forestilling: Torsdag 11. april kl 17:30
Varighed: 1 time og 15 minutter
Billetpriser: Voksenbillet 140 kr, Studerende o. 25 år 90 kr, Studerende u. 25 år 70 kr, ved 6 unge u.25 år 40 kr per billet.

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfond, Wilhelm Hansen Fonden, Københavns Scenekunstudvalg

#teaterfår302 #mussolinisde100dage

Fakta: Benito Mussolini

Benito Mussolini (Il Duce ≈ Føreren) kom fra en beskeden baggrund. Hans mor var skolelærer og hans far var grovsmed. Han ville være kejser og genskabe Romerriget, men blev fældet af sit eget storhedsvanvid og manglende greb om virkeligheden.

I 1912 blev han chefredaktør på partiavisen Avanti – den vigtigste socialistiske avis i landet. Han blev et par år senere afskediget og smidt ud af partiet, fordi han, i modstrid med partiets linje, begyndte at opfordre til krig. I 1915 gik Italien ind i krigen og Mussolini deltog indtil han i 1917 blev lettere såret. Han forstørrede dog selv denne episode som et bevis på, hvor meget han havde lidt for sit land. 1921 får Mussolinis parti Partito Nazionale Fascista 35 pladser i det italienske parlament. Fascisterne begyndte helt systematisk at lave voldelige overfald og dræbe politiske modstandere. Skræmmekampagnen virkede og partiet voksede markant.

Lavere selskabsskat og kortere arbejdstid var nogle af Mussolinis populære mærkesager. Med tiden afskaffede Mussolini pressefriheden og gjorde alle andre partier end hans eget forbudte. I 1939 indgår Mussolini Stålpagten med Hitler, der forpligtede Italien og Tyskland til at støtte hinanden i tilfælde af krig med tredjelande. Det blev en skæbnesvanger alliance for både Mussolini og Italien. I 1943 blev Mussolini afsat og arresteret – umiddelbart efter at allierede tropper gik i land på Sicilien og Italien tabte krigen. Mussolini blev dog senere befriet af den tyske hær, der ville bruge ham til at styre det nordlige Italien. I 1945 forsøgte Mussolini at flygte med en tysk militærkonvoj, men han blev fanget og henrettet uden værdighed.