Køb billet

24. November - 3. December 2021

Skam dig!

En vandring i skammens historie

Skam er følelsen af at være forkert og ønsket om at skjule det. Skam er rettet indad og kan opleves lammende. Skam intensiveres når andre ser, vi skammer os. Vi ser os selv med den andens blik og føler os ikke værdige til fællesskabet.

Men hvad skammer vi os egentlig over i dag kontra for 70 år siden? Hvordan har skammen ændret sig gennem tiden, og hvilke nye udtryk har den fået? Og hvor langt er vi rent faktisk nået i forhold til kvinders frigørelse, når det kommer til udskamning?

Med forestillingen SKAM DIG! sætter Erindringsfabrikken netop fokus på skam gennem tiden i Danmark. Forestillingen er researchbaseret og skabt på baggrund af empiriske samtaler med kvinder i forskellige generationer i alderen 15–90 år og er baseret på forskellige kvinders blik, personlige historier og oplevelser fra perioden 1950 og helt frem til i dag.

SKAM DIG dykker på den måde gennem forskellige kvinders eget blik og oplevelser ned i tidligere tiders problematikker som illegale aborter, manglende ligestilling i hjemmet, at få børn uden for ægteskabet og bevæger sig frem til i dag med emner som seksualitet, kønsnormer, #meetoo, digital adfærd og krænkelser. 

Med brug af musik, lydoptagelser, empiri og objekter fra hele tidsperioden tager forestillingen sit publikum med på en tour de force af en lydmontage og en vandring ind i skammens historie med fortællinger og sceniske optrin, der rummer både humor og alvor. En yderst relevant forestilling, der sætter et skarpt blik på oplevelsen af skam og udskamning særligt knyttet til krop og seksualitet. 

SKAM DIG! spiller i historiske bygninger i henholdsvis København og Roskilde. Site-specific Gæstespil.

Manuskript og instruktion: Tine Futtrup Lund
Skuespillere: Helene Kvint og Pernille Koch
Live-musiker og komponist: Ida Gard
Dramaturgisk konsulent: Line Paulsen
Scenograf: Filippa Berglund
Lydkunstner:
Anne Neimann Clement
Akustik-designer: Kim Sandra Rask
Lysdesigner og tekniker: Søren Kyed
Producent og kunstnerisk sparringspartner: Lone Vibe Pedersen
Instruktørassistent: Ellen Sofie Stensberg
PR: Kirsten Løffler Reich
Foto: Luciana Urtiga
Administration: Teater FÅR302

Samarbejdspartnere: Byens Hus i Roskilde, Kvindehuset og Seniorcenter Sct. Joseph, Roskilde Teater.

Forestillingen er er støttet af: Statens Kunstfond, Roskilde Kommune, Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Scenekunstudvalg.

Hvornår: 10. – 25. september 2021 på Nørrebro og i Roskilde fra d. 24.november – 3. december 2021.

Hvor:
Nørrebro: Klærkesalen (det gamle Sankt Joseph Hospital), Griffenfeldsgade 44, 2200 København N.
Billetter Nørrebro: https://www.teaterbilletter.dk/forestillinger/skam-dig/

Roskilde: Den Gamle Byrådssal, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde
Billetter Roskilde: https://www.teaterbilletter.dk/forestillinger/skam-dig-2/

Erindringsfabrikken har siden 2011 lavet dokumentariske forestillinger baseret på menneskers erindringer. Kompagniets kunstneriske fokus er autentiske fortællinger og dokumentarisk materiale iscenesat i et overraskende organisk æstetisk samspil med live-musik, dans, gamle objekter og lydklip, som til sammen skaber både taktile og levende portrætter af historiske perioder.